Brannforbygging og tilsyn på hytter i Valdres.
Mange er ikke klar over at det stilles samme krav til hytter og fritidsboliger som ordinære boliger. Det betyr at det blandt annet stilles krav til røykvarslere og slukkemiddel på lik linje som det gjør hjemme hos deg selv.
Brannforebyggertjenesten i Valdres brann og redningstjeneste Iks dekker et stort antall fast og fritidsboliger i våre eierkommuner. Våre brannforebyggere jobber hver dag med og utføre feiing/tilsyn i hytter og hus langs fjorder og fjell.
Fritidsmarkedet er stort, og det vil naturligvis ta noe tid før alle får et besøk av oss.
Vi jobber gjennom hele året med hytter på dager tilknyttet helger og ferier som vinterferie, sommerferie og høstferier osv. Du vil få et varsel av oss i god tid før vi kommer ved hjelp av SMS varsling. For fritidsmarkedet kan det være vanskelig og komme samme dag som vi har varslet noe som kan medføre en del ekstra arbeid for oss MTP planlegging i hyttefeltet vi jobber i akkurat da. Samarbeid med hyttevel og foreninger hjelper oss i stor grad med og nå større felt om gangen.
Under vårt besøk vil du få gjennomført et tilsyn av ditt fyringsanlegg og vi vil også ta en kikk på blandt annet røykvarslere, slukkemiddel og rømningsveier. Du vil også få tips og veiledning om fyring, riktig plassering av røykvarslere og gass.
Vi sjekker også om det må feies og gjennomfører dette hvor det er behov.
Når vi er ferdig, vil det ut ifra en risiko vurdering av boligen bli satt en hyppighet som bestemmer når du kan forvente at brannforebyggeren kommer igjen til akkurat deg. Er brannsikkerheten god hos deg vil hyppigheten derfor bli lengre en om det var tilfeller som gjør at vi må komme igjen oftere.
Feierformann Niclas sine tips til en trygg hytteferie:
- Sørg for at du har tilstrekkelig fungerende røykvarslere på hytta når du kommer. (test dem samme dag som du kommer opp.) Ha med ekstra batteri.
- Ha et fungerende slukkemiddel.
- Fyr med tør ved og riktig trekk, ikke steng trekker på ildstedene ved bruk.
- Kanskje tar du ut sot før du reiser igjen, sett soten vekk fra hus/hyttevegg og
lignende som kan ta fyr. - Sørg for gode rømningsveier, om vinteren kan det være behov for og rydde snø
sånn at vinduer og dører går tilstrekkelig opp. - Bruker du gass er det lurt å sjekke at gass slanger ikke er for gamle og ha montert
en gassvarsler. - Gå aldri i fra levende lys